Mou knihu si můžete pořídit ZDE

Zbavuji se některých věcí: knihy, učebnice, oblečení, šperky... Pokud byste měli zájem: ZDE

Máte jakýkoliv dotaz, kritiku, pochvalu? SMĚŘUJTE NA: all-is-magic@seznam.cz Podmínky dotazů ZDE. - Pokud svůj dotaz položíte do komentářů, může se stát, že jej přehlédnu!!
Chcete přiložit ruku k dílu? - zde

Chutney!

1. prosince 2012 v 11:56 | Adri |  Veganské recepty
Tenhle recept jsem vydolovala trochu pozdě, ale nevadí. Alespoň ho můžete využít na příští rok...
Jestli na podzim zakopáváte o hromady jablek a švestek, abyste následně trávili hodiny přípravou povidel a kompotů, které už nikdy nepřekročí práh spižírny, zkuste chutney (čatní). Má výraznou chuť, jeho příprava je snadná a ocení ho i zapřisáhlí odpůrci ovoce.


Na rozdíl od zavařenin se používá především naslano. Tahle hustá omáčka je svým způsobem kulinářským příbuzným kečupu - jen je o hodně zajímavější, aromatičtější a variabilnější. Má mnohem širší použití, byť králem zůstává k pečenému či grilovanému masu. Užívá se v malých dávkách (dvě lžíce na jednu porci bohatě postačí), protože jeho chuť je velmi výrazná.

Základem chutney bývá jeden nebo více druhů ovoce nebo zeleniny, další složkou je koření vonící Orientem, a téměř vždy i česnek a cibule, rozinky, cukr, ocet, někdy i olej (například olivový nebo arašídový). Můžete ho vyrábět z běžných druhů ovoce, skvělé je i angreštové, kokosové, mátové, ořechové, cibulové, limetkové, zázvorové, chilli atd. - Prostě fantazii se meze nekladou.
Jako koření lze použít skořici, kardamom, muškát, hřebíček, nové koření, zázvor, zelený a černý pepř. Nebojte se sáhnout po bylinkách, třeba po mátě, meduňce, citronové trávě či koriandru. Ten ale dávkujte velmi opatrně. Výsledná chuť chutney může být více či méně sladká, více či méně kyselá, ale vždy pikantní a aromatická.
Vaření vyžaduje jen kvalitní hrnec, ve kterém se vám lahůdka nebude připalovat.

Jak tedy na to? V trošce vody nechte podusit pokrájenou cibuli a česnek. Přidejte ovoce, sůl, mírně podlijte a duste doměkka. Hlídejte, aby se vám směs nepřipálila, a bude-li potřeba, dolijte trochou vody. Když je ovoce rozvařené, přidejte koření, cukr (nejlépe hnědý), jablečný či vinny ocet, rozinky a ještě mírně s občasným mícháním povařte. Výsledná konzistence by mě být kašovitá, a když chutney položíte lžičkou na talíř k masu, neměla by z něj vytékat "barevná voda", jež pokrm zmáčí. Pokud stále vytéká, ještě trochu povařte, dokud se voda neodpaří. Chutney naplňte do sklenic, zavřete je a obraťte do vychladnutí dnem vzhůru. Máte-li na něj chuť, dejte si jej hned po uvaření - chutná dobře čerstvé i zavařené.
Na talíři zkuste osvědčené kombinace: vepřové maso - angreštové chutney, uzené maso - švestkové, kuřecí maso - kokosové, gorgonzola - hruškové.
Nebojte se ale zapojit fantazii, hledání nových kombinací je radostná hra.

Přesné recepty:

Švestkové chutney se zázvorem a vínem
2 cibule
1000g vypeckovaných švestek
2dl červeného vína
2dl jablečného a vinného octa
1 dl vody
100g cukru (nejlépe třtinového)
100g rozinek
kousek čerstvého zázvoru
skořice
černý pepř
špetka soli
- pokud chcete mít chutney pikantnější, přidejte špetku chilli

Postupujte podle návodu nahoře.

Jablečné chutney
1000g jablek
300g jablek
100g rozinek
najemno nakrájená feferonka
1dl jablečného octa
2dl vody
100g cukru
špetka soli
skořice
kardamom
hřebíček
lžička mletého zázvoru

Na závěr pečlivě dolaďte chuť - doslazením, okyselením, podle svého vkusu. Kořením nešetřete, chutney má být výrazné a aromatické.

Trocha historie:
Pochází z Indie, právě proto vždy obsahuje směs koření, která voní Orientem a dodává úžasnou chuť i k fádním pokrmům. Za hranice Indie se poprvé chutney podívalo v brašně britského majora Greye, který miloval jeho klasickou mangovou verzi a zasloužil se o jeho šíření v Anglii. Odtud se později už populární omáčka rozšířila do řady míst světa, a díky britskému koloniálnímu velikášství se zabydlela například i v Karibiku. Dnes můžete nejčastěji koupit mangové, hruškové, rajčatové či jablečné chutney. Nenechte se ale zmást levnými a škrobovými napodobeninami, které jsou v hypermarketech. A navíc vás to doma dělané vyjde mnohem levněji...Skutečné chutney přetéká kombinací výrazných chutí. Navíc vydrží až do příští úrody.

zdroj - časopis Marianne
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Raja Luthriela Raja Luthriela | Web | 1. prosince 2012 v 13:29 | Reagovat

No, mžná to někdy vyzkouším. Vypadá to zajímavě.

2 dreamyfog dreamyfog | Web | 1. prosince 2012 v 22:30 | Reagovat

Páni, máš opravdu úžasný blog! Myslím, že ho navštívím vícekrát. Také máš nádherný dess - skvělá práce :-)

a na závěr - pokud by jsi se nudila, budu ráda za tvou návštěvu na mém blogu. Normálně bych ti to nepsala, ale když vidím jak se zajímáš o nadpřirozeno.. Mám na něm své první zážitky se svým andělem, duchem.. :-)

3 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 2. prosince 2012 v 8:38 | Reagovat

[2]: ten design není moje práce (protože kdyby byla, tak je naprosto primitivní :D)a tuhle reklamu akceptuju! :)))

4 Dreamy Fog Dreamy Fog | Web | 2. prosince 2012 v 10:19 | Reagovat

[3]:

Páni, děkuju, jsi strašně moc sympatická :)

A nevadí, i tak je krásný! :))

5 Oli Oli | Web | 2. prosince 2012 v 11:04 | Reagovat

Ahoj Adri :),
určitě chutná báječně a doufám, že jednou vyzkouším.
Máš zde velmi zajímavé věci, krásné povídky, básně.
A nyní ti popřeji, ať napadne hlavně sníh, aby sis krásně zalyžovala.
Měj se moc hezky!

6 Jackelin Mandragor Jackelin Mandragor | E-mail | Web | 22. září 2013 v 11:11 | Reagovat

Vypadá to opravdu zajímavě, možná někdy zkusím, ale teď většinu jablek dáme do moštů :)

7 Amálka Amálka | Web | 5. března 2015 v 20:20 | Reagovat

Už je to strašně dávno, kdy jsem naposledy jedla chutney. Pracovala jsem chvíli v Indické restauraci a pamatuji si, že mi to celkem chutnalo. Zaujalo mě to první - švestkové se zázvorem, to vypadá velmi chutně.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
"Přijmout absolutní zodpovědnost za svůj život, tedy za vše, co se k mém životě objeví, znamená uznat, že vše kolem mne je mým vlastním výtvorem."

"Neexistuje osud, který člověka ovládne, ať udělá cokoliv. Osud je moc, která člověka ovládne, když neudělá nic."