Mou knihu si můžete pořídit ZDE

Zbavuji se některých věcí: knihy, učebnice, oblečení, šperky... Pokud byste měli zájem: ZDE

Máte jakýkoliv dotaz, kritiku, pochvalu? SMĚŘUJTE NA: all-is-magic@seznam.cz Podmínky dotazů ZDE. - Pokud svůj dotaz položíte do komentářů, může se stát, že jej přehlédnu!!
Chcete přiložit ruku k dílu? - zde

Cukr

5. prosince 2012 v 11:44 | Adri |  Zdraví
Nechápu, proč vyhazuješ peníze za hnědý cukr, za války jsme jo jedli jako náhražku," říkává babička. Jenže my žijeme v míru a dostatku. A všechny tyhle "cukry" mají něco do sebe...

Bílý cukr
To je on. Ten obyčejný, řepný, co ho koupíte za pár šupů v každém krámku na rohu. Při výrobě je zbaven látek, které by narušovaly jeho dokonalou bělost, jenže bohužel právě ty by naše tělo ocenilo. Kdo si je jistý, že minerály a vitaminy dostává z jiných zdrojů, ať klidně zůstane bílému cukru věrný.


Hnědý řepný cukr
Právě ten si občas pleteme se třtinovým, ačkoli se vyrábí v Čechách z naší řepy. Oproti bílému cuktu není dokonale vyčištěný, takže v něm zůstávají cenné minerály a vitaminy. Pokud dáváte přednost lokálním potravinám, může být pro vás dobrou volbou. Bývá o něco levnější než třtinový cukr a dražší než bílý.

Třtinový cukr
Je nejobvyklejší z "neřepných" cukrů. Možná znáte jeho různé barevné odstíny, od světlých až po nejtmavší s velkým obsahem melasy, a hlavně jeho karamelovou chuť a vůni. Třtina se pěstuje například na Kubě, v Brazílii, Indii a Austrálii, třtinový cukr je plný minerálů, což ovšem neznamená, že se po něm nepřibírá.

Rapadura
Tento tmavě hnědý prášek se vyrábí také z cukrové třtiny, ale není čištěný vůbec - je to zkrátka sušená třtinová šťáva. Proto má trošku zemitou chuť, kterou budete buď milovat, nebo nesnášet. Lepší je zařadit se mezi její milovníky, je totiž napěchovaná kvalitními minerály a vitaminy. Navíc ji kupujte jen v kontrolované biokvalitě, přece jen není čištěná.

Palmový cukr
Sušená míza z palmy má méně kalorií než cukr, příjemnou karamelovou chuť a vysoký obsah palmové melasy, a díky ní i spoustu biologicky cenných látek. V jihovýchodní Asii se běžně používá do vaření.

Stévie, sladký tráva
Stévie se v mnoha zemích používá i průmyslově, takže ji najdete (pokud ji z nějakých zvláštních důvodů budete hledat) i třeba v zubních pastách a žvýkačkách. Je totiž mnohem sladší než řepný cukr - ale zároveň má, překvapivě, nulovou energetickou hodnotu. Můžete si ji koupit ve formě extraktu anebo tabletek, které jsou do kabelky šikovné. Jedna tabletka sladí stejně jako jedna kostka cukru.

Xylitol
Přírodní sladidlo, které se získává z různých druhů rostlin, např. z březové kůry. Vypadá jako běžný krystalový cukr, má však o 40% méně kalorií. Navíc má jednu neuvěřitelnou vlastnost - likviduje škodlivé ústní bakterie, takže jde o jediné sladidlo, které aktivně chrání zuby. Sladivost má stejnou jako cukr, nepotěší vás ale cena. 500g cca 300kč.

Slady, sirupy, medy, melasy
Ano, od sypkých cukrů můžeme plynule dojít ke sladidlům táhlým a vláčným, jako je med nebo javorový sirup. Při cukrových dobrodružství nezapomínejme, že nekalorická sladidla nám dají menší pocit nezasycení, takže nám pak hrozí, že toho výsledu sníme víc...
Chceme-li si tedy osladit život, nejzdravěji je to tedy láskou! :)


zdroj - časopis Marianne
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Houbička Houbička | E-mail | Web | 5. prosince 2012 v 14:58 | Reagovat

Zajímavý článek, přesně něco takového jsme potřebovala, protože se právě snažím měnit jídelníček k lepšímu. :) Děkuji :)

2 Tigris Tigris | Web | 5. prosince 2012 v 20:57 | Reagovat

:) Ta poslední věta je hezká. Mamka si zvykla kromě obyčejného cukru kupovat i nějaký hnědý, který vypadá jako ten vpravo nahoře na obrázku. :)

3 Lukáš Přibyl, bůh války Lukáš Přibyl, bůh války | Web | 6. prosince 2012 v 18:18 | Reagovat

No a já sladím Dia Chromem :)

4 Luné Luné | Web | 6. prosince 2012 v 18:44 | Reagovat

Palmový cukr je úžasný :)

PS: Všimla jsem si, že jsi chodila na můj starý blog - na Šeříkovou. Kdyby sis někdy přála se zastavit, pak prosím na polarni-lunne.blog.cz :)

5 Maryuuan-Mo Maryuuan-Mo | Web | 7. prosince 2012 v 22:23 | Reagovat

Nevěděla jsem, že je tolik cukrů...a to ho sním až neuvěřitelné množství...

6 Ivet Ivet | Web | 8. prosince 2012 v 9:43 | Reagovat

Na "třtinový cukr" nedám dopustit!-:)
Když si ho prvně koupil můj syn, koukala jsem na něj (na cukr) nedůvěřivě. Nyní si jiným nesladím, do Nescafé je úžasný, kafíčko je lahodnější a čaj též!-:)Vyzkoušela jsem už skoro všechny barvy-:) i jemný či hrubší, ještě mně zbývá okusit barvy hnědý kostkový - už jsem ho viděla v obchodě. -:)

7 Anča ^_^ Anča ^_^ | E-mail | Web | 8. prosince 2012 v 11:30 | Reagovat

Tolik druhů cukru ^_^  já mám nejradši ovocný :))

8 ratuska ratuska | E-mail | Web | 8. prosince 2012 v 15:45 | Reagovat

Já cukr nějak zvlášť nevyhledávám, dost mě překvapilo, kolik druhů existuje.

9 Vendy Vendy | Web | 8. prosince 2012 v 20:04 | Reagovat

Krásně rozepsáno a popsáno!
Já sice nejvíc užívám klasický bílý cukr a střídám slazení s medem, ale na nějaký třtinový nebo hnědý řepný nebo melasový cukr se chystám. Stejně tak bych chtěla zkusit i javorový sirup a podobné srandičky...
Včetně stévie, o těch sladících lístečcích jsem už slyšela několikrát.

10 Míša Míša | E-mail | Web | 11. prosince 2012 v 16:24 | Reagovat

Stévie, mňami mňami. A co hroznový cukr?

11 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 11. prosince 2012 v 18:48 | Reagovat

[10]:Na ten se nějak zapomnělo... Ono těch cukrů jsem potom našla tolik, že jsem nevěděla který mám vynechat... :)

12 ravicu ravicu | E-mail | Web | 12. ledna 2013 v 19:45 | Reagovat

Já upřednostňuju stevii, ale je cítít, že je sladká "jinak" než obyč. cukr ;) jinak pěkný článek ;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
"Přijmout absolutní zodpovědnost za svůj život, tedy za vše, co se k mém životě objeví, znamená uznat, že vše kolem mne je mým vlastním výtvorem."

"Neexistuje osud, který člověka ovládne, ať udělá cokoliv. Osud je moc, která člověka ovládne, když neudělá nic."