Mou knihu si můžete pořídit ZDE

Zbavuji se některých věcí: knihy, učebnice, oblečení, šperky... Pokud byste měli zájem: ZDE

Máte jakýkoliv dotaz, kritiku, pochvalu? SMĚŘUJTE NA: all-is-magic@seznam.cz Podmínky dotazů ZDE. - Pokud svůj dotaz položíte do komentářů, může se stát, že jej přehlédnu!!
Chcete přiložit ruku k dílu? - zde

Meduňka lékařská

26. dubna 2013 v 11:44 | Adri
Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je léčivá vytrvalá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Všeobecně blahodárná povzbuzující rostlina. Nálev z listů se přidává do koupele.
Vytrvalá rostlina dorůstající výšky 50-120 cm. Aromatické listy voní po citrónu. Má bílé květy, kvete od června do srpna.
Vyhovují jí chráněné a slunné polohy s propustnou půdou.
Původní oblastí rozšíření je východní Středozemí a Malá Asie. Ve střední Evropě se pěstuje na polích a zahradách, občas zplaňuje.
Jedná se o naprosto neškodnou bylinu, kterou je možno užívat i dlouhodobě.
Nově se uznávají protivirové účinky, zvláště u herpesvirů (opary). Z listů se rovněž připravuje meduňkový likér. Nať se používá v lidovém lékařství jako hypnotikum a sedativum. Používá se také jako koření.
Studentům se doporučuje pro bystřejší chápání a lepší paměť.

Sbírá se list nebo celá nať - zásadně před květem. Ideální je sbírat především mladé vršky, které poskytují kvalitnější drogu než starší rostliny. V horkých dnech se obsah léčivých silic snižuje, proto je dobré vrhnout se na sběr v chladnějším počasí. Listy meduňky sbíráme za suchého a chladného počasí, nejlépe v odpoledních hodinách, dokud se květy neotevřou a obsah silic je nejvyšší. Je třeba sušit ji rychle, ne však na slunci, vhodné jsou nízké teploty. Meduňku sušíme přirozeným teplem v suché a vzdušné místnosti na sušících platech v jedné vrstvě bez obracení. Uměle je ji možné sušit při teplotě do 40°. Dobře usušená rostlina si uchovává svoji původní barvu, citrónovou vůni a kořennou chuť a květy musí mít původní zabarvení. Meduňka určená pro vnitřní použití nesmí obsahovat zahnědlé listy nebo zdřevnatělou lodyhu. Sušenou meduňku skladujte v papírových sáčcích nebo ve vzduchotěsné tmavé nádobě. Sesychá v poměru 4:1. Tradičně se používá vnitřně výluh samostatně nebo ve směsi, hlavně s kozlíkem a chmelovými šišticemi.
Nať sušíme asi třikrát do roka, když doroste výšky asi 30 cm. Sušíme ji ve svazečcích nebo v tenkých vrstvách.
Doba sběru: červen - září


Meduňka se nedá dlouho skladovat, protože velmi rychle ztrácí aroma. Meduňka se dá konzervovat i jinými způsoby; mezi ně patří konzervace v octu (pouze listy), dále konzervace v oleji, zamražení (pouze listy), kandování v cukru nebo vylisování oleje.


Listy jsou srdcovitého tvaru, řapíkaté, hustě chlupaté.
Tato všestranná bylinka se přidává také do mastí určených k léčbě oparů.

Lidové názvy: včelník, rojovník, doušník, matečník, matkové thé, melisa, včelanka, marulka, planá máta, lemonika, citronelka, citronová melisa, citronový balšám, doubravnice, materník, medlinka, medovka, meduň, medunice, meduník

Má přímou, čtyřhrannou a chlupatou, asi 75 cm vysokou lodyhu, která je bohatě větvená a olistěná. Listy jsou vstřícné, svraštělé, svrchu sytě, na rubu světleji zelené. V úžlabí listových přeslenů má drobné bílé, žlutavé, namodralé květy uspořádané do jednostranných přeslenů. Květy mají huňatý dvoupyský kalich a trubkovitou dvoupyskou korunu, která je slabě prohnutá vzhůru. Po odkvětu rostlina nepříjemně páchne. Plodem jsou čtyři tvrdky.


Vnější použití:
Obklady z meduňky se přikládají na pohmožděniny, otoky a místa postižená revmatismem.
Mohou je použít i ženy po porodu, které se potýkají s problémem tvrdnutí mateřského mléka.
Meduňka se užívá v kosmetice jako přísada do bylinných směsí k výrobě výtažků pro posilující koupele a do přípravků určených pro mastnou pleť a mastné vlasy. Přidává se také do většiny bylinných pleťových masek, dodává pleti svěžest.

Nálev
2 hrsti usušené natě přelijeme vroucí vodou a necháme odstát. Vlažný nálev použijeme k přípravě obkladů.
Polštářek z meduňky
Jemné plátno naplníme suchým listem, nahřejeme a přikládáme na pohmožděniny, otoky a místa postižená revmatismem.
nitřní použití Meduňky lékařské
Meduňka obsahuje až 0,1% silice, hořčiny, organické kyseliny, třísloviny a látky s dezinfekčním účinkem. Užívá se při nadýmání, žaludečních křečích, žaludečních neurózách, střevní kolice, migréně, nechutenství, bolestivé menstruaci, závratích a při vysokém krevním tlaku. Meduňka působí jako sedativum, proto se užívá také při stavech úzkosti, nespavosti a psychických poruchách.
Meduňka příznivě působí i při nachlazení a chorobách žlučníku.
Nálev (čaj)
2 lžičky sušené natě zalijeme 1/4 l vroucí vody, přikryjeme a necháme vylouhovat 15 minut. Čaj pijeme 3krát denně při nadýmání, žaludečních křečích, střevní kolice, migréně, nechutenství, bolestivé menstruaci, závratích, při vysokém krevním tlaku, stavech úzkosti, nespavosti a psychických poruchách. Snižuje teplotu, uvolňuje napětí, uklidňuje při stresu a depresi, včetně poruch trávení způsobených těmito psychickými stavy. Studentům se doporučuje pro bystřejší chápání a lepší paměť. Čaj můžete osladit medem, žádný cukr ani jiná sladidla! Je vhodný zejména pro děti před spaním - uspává a uklidňuje. Pokud díte bolí bříško, čaj raději neslaďte. Na lepší usínání můžete naplnit pytlíček/polštářek/hadrovou panenku sušenou meduňkou.
Těhotné a kojící matky mohou používat čaj pro jeho uklidňující účinky. Meduňka může zklidnit žaludek při těhotenských nevolnostech a při kojení zklidnit kojence. Střídejte s jinými bylinkami, neužívejte dlouhodobě. Nálev z meduňky je výborný do koupele nebo na mastné vlasy.


Vnitřní použití:
Extrakt
Hrst čerstvých listů zalijeme 1l vína. Necháme asi 4 dny odstát, scedíme a uchováváme v uzavřené láhvi.
Užíváme každé 2 hodiny 1 lžíci při žaludečním kataru, nechutenství nebo při neuróze.
Karmelitské kapky
Smícháme 1/2 sušené natě se 40 g citrónové kůry, 10 g muškátového oříšku, 10 g skořice a zalijeme 1l koňaku. Směs necháme pár dní odstát, poté ji přecedíme a přelijeme do láhví.
Užíváme 2-4 lžičky denně při žaludeční a střevní kolice, různé zažívací potíže, nervové slabosti nebo bolestech hlavy.
Kuchyně
V kuchyni používáme tuto bylinu k aromatizování masitých pokrmů, octů, olejů, sýru, másel, do salátů, ke zdobení desertů, koktejlů nebo zmrzlinových pohárů. Hodí se také k exotickému i domácímu ovoci, jogurtu, vejcím, houbám a medu.
Používáme především čerstvou meduňku nebo jen krátce tepelně upravenou, jinak ztrácí svou svěží vůni. Výborně chutná s kerblíkem, pažitkou, koprem, fenyklem, mátou, zázvorem, řeřichou a lichořeřišnicí.
Salát z meduňky
Smícháme 300 g jemně nasekaných meduňkových lístků, 50 g nastrouhaného křenu a 150 g nastrouhané řepy. Přidáme smetanu, sůl, vše promícháme a posypeme natvrdo uvařeným posekaným vejcem.




Předávkování meduňkovým éterickým olejem může způsobit snížení krevního tlaku, ospalost, malátnost a zpomalené dýchání.

Dějiny:
Meduňka lékařská je medonosná rostlina (její název vychází z řeckého melissa = včela). Název meduňky tedy vypovídá o oblibě této rostliny u včel. "Melissa" znamená Řecky včela, podle řeckých bájí snítka meduňky v prázdném úlu přiláká včelí roj a rostlina rostoucí u obsazeného úlu nedovolí včelám ho opustit. Staří Řekové ji používali už před 2000 lety a zasvětili ji bohyni Dianě. Meduňku používali i Staří Římané, kteří ji nazývali apiastrum - hvězda včel
Ve středověku meduňku nosily ženy v látkových amuletech na krku, aby jim přinášela štěstí v lásce. Kromě toho pomáhala i na těhotenskou nevolnost, vyrážku, pokousání psem a bolení v krku. Věřilo se, že pití meduňkového čaje prodlužuje život. Už kolem roku 960 ji pěstovali Arabové ve velkém pro její léčebné účinky.
Od začátku 17. století mniši v klášteře Bosých Karmelitánů z meduňky vyráběli slavné karmelitské (karmelitánské) kapky, které se dodnes vyrábějí a užívají.
Meduňka se přidává do benediktýnky, což je aromatický likér oblíbený u francouzských benediktýnů.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Luné Luné | Web | 26. dubna 2013 v 20:57 | Reagovat

Nádherně uklidňuje.. jako tvá slova :)

2 vivienne vivienne | Web | 26. dubna 2013 v 21:17 | Reagovat

povedený článek, meduňku mám moc ráda  a letos si ji konečně budu i pěstovat sama

3 Hanka Hanka | Web | 27. dubna 2013 v 10:17 | Reagovat

Díky za radu, ta rtěnka už pomalu ale jistě mizí ;)
A vyfotit ten čínský znak.. No.. Asi by nebylo vhodné fotit tetování svý profesorky, který má těsně nad zadkem :D

4 Andariel Andariel | Web | 29. dubna 2013 v 14:46 | Reagovat

Jak to tak čtu a plánuji, co budu dělat, najednou mi dochází, že jsem ještě meduňku na zahrádku nekoupila... To budu muset rychle napravit!

5 Karla Karla | E-mail | 21. června 2013 v 9:00 | Reagovat

má někdo zkušenosti s účinkem  obkladu z meduňky na palec postižený dnou?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
"Přijmout absolutní zodpovědnost za svůj život, tedy za vše, co se k mém životě objeví, znamená uznat, že vše kolem mne je mým vlastním výtvorem."

"Neexistuje osud, který člověka ovládne, ať udělá cokoliv. Osud je moc, která člověka ovládne, když neudělá nic."