Mou knihu si můžete pořídit ZDE

Zbavuji se některých věcí: knihy, učebnice, oblečení, šperky... Pokud byste měli zájem: ZDE

Vrátila jsem se z dovolené z Francie. Projela jsem spoustu měst, čeká vás seriál o Francii, začne vycházet na začátku září.
Snad se mi i podaří nahrát fotky z mého studijního roku ve Francii!

Máte jakýkoliv dotaz, kritiku, pochvalu? SMĚŘUJTE NA: all-is-magic@seznam.cz Podmínky dotazů ZDE. - Pokud svůj dotaz položíte do komentářů, může se stát, že jej přehlédnu!!
Chcete přiložit ruku k dílu? - zde

Skladování potravin bez ledničky

10. července 2013 v 11:33 | Adri |  Léčivé potraviny
Nedávno jsem viděla zajímavý dokument o potravinách, ve kterém se mluvilo o úsporném skladování jídla. Nejenže to prospívá životnímu prostředí z hlediska úspory energie, ale také to má prý vliv na vyhazování potravin.
Když má prý člověk potraviny na očích, dobře si je vědom, kolik mu čeho chybí a nenakupuje poté zbytečné věci, jež nakonec stejně vyhodí, protože se stanou nepoživatelné.
Snad vám tyhle rady přijdou inspirativní a ušetříte alespoň místo v ledničce.

Zelenina - Tu si můžete klidně naskládat do poliček v obýváku, ale jenom pokud pokojová teplota není vyšší než 25°C. Tato zelenina se každý den zalévá trochou vody, nejlépe je ji svlažit rozprašovačem. Počítá se asi tak s 50 ml na kompletní zeleninovou zásobu.


Mrkve a pórek ukládejte vertikálně, neplýtvají tak svou energií na postavení, nýbrž na udržení vitamínů. Elegantní řešení je zapíchnout je do písku, ten navíc perfektně zadržuje vlhkost. Rovněž je možnost skladovat v rozumné pokojové teplotě.

Brambory a jablka neskladujte pospolu. Jablka totiž produkují mnoho etylénu, který způsobuje, že brambory klíčí.

Některé druhy ovoce a zeleniny se vzájemně nesnášejí, proto je vhodné skladovat je odděleně.

Důvodem je, že ovoce a zelenina postupně při dozrávání uvolňuje etylén, který urychluje jak kažení daného ovoce, tak i plodů, které se nacházejí v jeho blízkosti. Například mrkev rychleji zhořkne, květák vyschne, bylinky uvadnou a okurky zežloutnou, pokud je uložíte blízko rajčat. Zelí zežloutne a kiwi změkne, pokud je položíte do košíku společně s jablky. To platí obdobně i pro banány - pokud si chcete dlouho užívat čerstvého ovoce, banány skladujte odděleně.

Neskladujte tedy plody, které uvolňují mnoho etylénu, vedle plodů, které na tento plyn reagují citlivě.

Uvolňují etylén: jablka, meruňky, banány, hrušky, meloun, nektarinky, broskve, švestky, avokádo a rajčata
Citlivě reagují na etylén: meruňky, cukrový meloun, kiwi, mango, květák, brokolice, paprika, houby, pórek, růžičková kapusta, špenát a rajčata

Suché zásoby mají minimální dobu trvanlivosti 6 měsíců (krupice, ovesné vločky) až 2 roky (luštěniny). Dbejte tedy i u cukru, soli, mouky a rýže na dobu minimální trvanlivosti. Dejte pozor u celozrnných výrobků - vzhledem k vyššímu obsahu tuku mohou žluknout a rychleji se zkazit.

Také konzervy a kompoty nepotřebují žádné chlazení. Ideální je skladovací teplota nižší než 20 °C. Konzervy s vypouklým víčkem v žádném případě již nepoužívejte, protože jsou zkažené a obsahují nebezpečné patogeny!

Nové zásoby vždy postavte dozadu do regálu a systematicky spotřebujte nejdříve starší zboží.

Na obalech zboží je také většinou napsané, v jaké teplotě se mají skladovat. Naměřte si vaší běžnou teplotu například v kuchyni a poté ve sklepě a podle toho se řiďte.


 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Navita Navita | Web | 10. července 2013 v 11:38 | Reagovat

Nikdy jsem o tomhle neslyšela, a vidím, že doma děláme dost chyb, ale co se týče jablek a brambor, tak na tom jsme dobře. Máme je uloženy spolu. :-)

2 Vendy Vendy | 10. července 2013 v 21:06 | Reagovat

To je dost dobrý článek. Ale přitom by stačilo kontrolovat ledničku a průběžně ji vybírat. Jenže to by jeden nevěřil, co se najde línejch lidí, co ani tu základní věc neudělají.
Brambory a jablka jsem taky skladovali v jednom sklepě, stejně tak i mrkev a petržel, obojí proložené pískem. Jenom na ležato, nikoliv nastojato.

3 lea lea | Web | 12. července 2013 v 21:21 | Reagovat

S tím etylenem je dobrý trik v tom, že když si koupíš neodzrálé kiwi a dáš je do sáčku s jablkem tak ti za pár dnů dozrají :))

4 Jano Jano | Web | 21. srpna 2014 v 13:51 | Reagovat

Pozor, zrejúce plody, ako sú napríklad jablká, neuvoľňujú etylén, ale etanol. To prvé je nejpoužívanjší plastickou látkou - treba plastové krabičky na všetko možné sú z polyetylénu, kdežto lieh, čo vzniká kvasením cukru a my ho potom pijeme vypálený, je etanol. Etanolové výpary skutočne urýchľujú dozrievanie ostatných plodov. Ale to len tak na okraj ...

5 Petr Petr | E-mail | 6. června 2015 v 2:11 | Reagovat

Žijeme s přítelkyní bez ledničky už dva roky, přičemž první rok jsme bydleli v posledním patře činžáku, kde teplota v létě byla i 27 C. Nikdy jsme nepoužívali sklep, vždy jsme všechno skladovali jen při pokojové teplotě. Nikdy jsme nepoužili uvedené rady, na to jsme moc líní :) A nikdy jsme neměli žádný problém, snad jen jednou nám zkysla polévka, když jsme na ni po prohýřené noci zapomněli :)
Dospěli jsme k tomu, že nakupujeme dvakrát, ale klidně i jednou týdně. Naprosto běžné potraviny - včetně mléka, sýrů, jogurtů i masa a všechno v pohodě. Jen maso se musí ihned tepelně zpracovat, ale pak vydrží další den až dva (podle způsobu úpravy). Kdo si ještě pamatuje to, když se na dovolenou do Chorvatska z domova vozily řízky ? A kolikrát vydržely i cestu zpátky...
Jediný problém je to, že není studené pivo či víno :D
Maximálně souhlasím s tím, že to má vliv na vyhazování potravin. Člověk si opravdu dává pozor, aby všechno zpracoval. Na rozdíl od toho, kdy naházím nákup do ledničky a myslím si, že to vydrží věčně. A pak přijedu k rodičům, otevřu jejich přeplněnou lednici a už začínám vyhazovat zkažené věci...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
"Přijmout absolutní zodpovědnost za svůj život, tedy za vše, co se k mém životě objeví, znamená uznat, že vše kolem mne je mým vlastním výtvorem."

"Neexistuje osud, který člověka ovládne, ať udělá cokoliv. Osud je moc, která člověka ovládne, když neudělá nic."