Mou knihu si můžete pořídit ZDE

Zbavuji se některých věcí: knihy, učebnice, oblečení, šperky... Pokud byste měli zájem: ZDE

Máte jakýkoliv dotaz, kritiku, pochvalu? SMĚŘUJTE NA: all-is-magic@seznam.cz Podmínky dotazů ZDE. - Pokud svůj dotaz položíte do komentářů, může se stát, že jej přehlédnu!!
Chcete přiložit ruku k dílu? - zde

Ořešák královský

25. září 2013 v 11:33 | Adri
Ořeškák královský, (ořešák vlašský), (Juglans regia - z lat. Jovis glans /Jupiterovy ořechy/ a regia /královský/) je mohutný listnatý strom z čeledi ořešákovitých. Může dorůstat výšky až 45 metrů. Divoké odrůdy inklinují zpravidla k vysoké štíhlé koruně a dlouhému kmenu, zdomácnělé kultivary ke koruně široké - kulovité, a k větvení kmenu dochází relativně nízko.
Ořešák královský je jedna z nejpěstovanějších dřevin na světě. Pěstuje se pro své plody (vlašské ořechy), jako okrasný a stínící strom, medonosná rostlina nebo i pro své kvalitní a relativně rychle rostoucí dřevo.

VÝSKYT
Jeho přirozenou oblastí výskytu je zřejmě Balkán a Přední a Centrální Asie, kde roste až na úbočích Himaláje. Již ve starověku však začal být člověkem rozšiřován i do dalších částí světa. Během existence římské říše byl rozšířen coby pěstovaný strom do severní a západní Evropy a v 17. století si jej osadníci přivezli do Ameriky.

Upřednostňuje vlhké nížinné oblasti s vysokým obsahem humusu v půdě, vyžaduje hodně světla (o které si v kompetici s ostatními stromy dokáže říci). Vzhledem k tomu, že listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, bylo dříve doporučováno sázet ořešáky v bezprostřední blízkosti hnojišť.


POPIS
Lístky jsou relativně tuhé, tmavozelené, celokrajné, lysé, podlouhle vejčité a na konci špičaté. Stejně jako pupeny a vlastně všechny měkké části rostliny s výjimkou zralých jader ořechů mají charakteristickou ořešákovou vůni.
V České republice kvete v dubnu a květnu, květy jsou jednopohlavné.
Plodit začíná zhruba v 15 letech. Plodem je tzv. vlašský ořech, oříšek obalený zdužnatělou češulí s kamenným oplodím. Z dospělého stromu lze za dobrého roku běžně sklízet až 50 kg ořechů.

VYUŽITÍ
Potravina
Vlašské ořechy, které ořešák produkuje, jsou velice výživné, neboť obsahují v průměru 70 % tuků, obsahujících zejména velice zdravé nenasycené mastné kyseliny, 18 % proteinů (bílkovin) a přibližně 3 % sacharidů (cukrů). Jsou vděčnou surovinou v potravinářství, zejména v cukrářství. Dají se ovšem konzumovat i samotné, nebo z nich lze získávat vysoce kvalitní rostlinný olej. Z nezralých ořechů se vyrábí ořechová pálenka a ořechový likér.

Léčitelství
Léčivé účinky vykazují listy a zelené oplodí ořešáku.

LIST
Čerstvé listy se sbírají v červnu. Vyrábí se z nich čaj, který se používá proti poruchám trávení, zácpě a nechutenství. Maria Treben uvádí pozitivní vliv při cukrovce a žloutence.Dionýz Dugas doporučuje při výtoku a pro snížení hladinu cukru v krvi. Další způsob použití je příprava výluhu z listů, který má zmírňovat záněty kůže a nehtů a pomáhat proti uhrům, hnisavým vyrážkám, pocení nohou a vypadávání vlasů. Také má potlačovat vši.

OPLODÍ
Zhruba stejné, ale silnější účinky jako list. Sběr může probíhat později v červenci a v srpnu před zralostí jader.

OŘECH
Ořechy se sbírají zelené, dokud je ještě lze snadno propíchnout (cca před 24. červnem). Vyrábí se z nich ořechová pálenka, která pročišťuje krev, napomáhá trávení a působí proti plynatosti. Podle Marie Treben též působí při rozumném užívání pozitivně na játra.

Podle Dugase se dá sbírat dužnatý zelený obal ořechu (když je ještě hezky zelený, ale dá se již loupat), který se dá používat stejně jako listy.

Zralé, už usušené ořechy se dají použít na přípravu čaji při suchém kašli. Ořechy (asi 5) se rozlousknou a asi 5 minut povaří (i se skořápkami) poté se nechá vše 10 minut odstát, scedí se a pije. Uvařená jádra se dají sníst.

BARVÍŘSTVÍ
Kůra, listí a nezralé plody ořešáku se používají v přírodním barvířství.
Dříve je ženy používaly dokonce i k barvení vlasů, kterým dodávají hnědou barvu, někdy s lehce mahagonovým nádechem.

KOSMETIKA
Extrakt z ořešáku se často přidává do opalovacích krémů a olejů či do některých šampónů. V extraktu obsažený velmi reaktivní naftochinon totiž reaguje s volnými aminoskupinami bazických aminokyselin v pokožce za vzniku žlutých až hnědých barevných látek, podobných anilinovým barvivům. Kromě toho má výtažek repelentní účinek na hmyz.

MAGIE
Lidový název: chřapáč, Jupiterův žalud, kamenáč, královské ořechy, křapák, ořešák vlašský, papírák, vlašský ořech
Polarita: Mužská
Planeta: Slunce
Bůh/Bohyně: Adónis
Živel: Oheň
Rituální použití:
Předpokládá se, že pod ořešákem tančívaly čarodějnice při svých tajných obřadech.
Magické využití:
Nošení ořechů posiluje srdce a předchází revmatickým potížím. Přitahuje však blesky, proto je nenoste za bouřky.

Dostanete-li od někoho pytel ořechů, všechna přání se vám splní.
Ořešákové listí v klobouku nebo okolo hlavy předchází úpalu.
Chce-li žena, která se právě vdala, odložit "požehnanou událost", měla by si dát do živůtku tolik ořechů, kolik let chce zůstat bezdětná. Je však třeba, aby tuto operaci provedla o svém svatebním dnu.

VLAŠSKÉ OŘECHY
Vlašské ořechy, plody ořešáku, jsou jedny z nejstarších starobylých potravin na světě. Ve Francii byly dokonce při odkrytí archeologických nalezišť objeveny malé zkamenělé skořápky vlašských ořechů, které byly praženy už během neolitu, tj. před více než osmi tisíci let.

Jádra se sbírají se od konce srpna, kdy zelené ochranné slupky samy praskají, období sklizně pokračuje až do začátku listopadu. Nevyloupané vlašské ořechy lze skladovat na chladném, větraném místě poměrně dlouho. Vyloupaná jádra skladujeme v suchu a chladu (nejlépe v hermeticky uzavřené nádobě, protože přijímají pachy jiných potravin), vhodný je prostor na zeleninu v dolní části lednice (4-6 měsíců), pro dlouhodobé uchování (maximálně 1 rok) lze jádra i zamrazit. V některých případech se vlašská jádra skladují i naložená v medu.

Vlašské ořechy obsahují:
Provitamin A
Vitamin B1, B3, B5, B6, B9 (kyselinu listovou)
Vitamin C
Vitamin E
Vitamin K
Vápník (Ca)
Hořčík (Mg)
Zinek (Zn)
Selen (Se)
Železo (Fe)
Měď (Cu)
Fosfor (P)
Omega 3 - nenasycené mastné kyseliny - zejména kyselinu linolovou, linoleovou, kávovou, neo-chlorogenovou
Flavonoidy
Terpeny
Chinony
Třísloviny
Taniny
Bílkoviny

Vlašské ořechy jsou energeticky hutná potrava, odstraňují únavu, navozují brzy pocit sytosti a plnosti, což lze při správné konzumaci uplatnit i při snižování hmotnosti. Jádra vlašských ořechů obsahují tzv. "zdravý" tuk, který obsahuje nezbytné omega-3 mastné kyseliny. Vysoký příjem těchto nepostradatelných mastných kyselin je velmi dobrou prevencí proti rizikům kardiovaskulárních chorob.

Kvůli nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí také pro diabetiky a pro své hodnotné bílkoviny jsou využívány i vegetariány. Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost. Je to výborná potrava pro náš mozek, což dokazuje i vzhled jejich jádra, které se právě mozku velmi podobá.

Pozitivní vliv vlašských ořechů na naše zdraví:

snižují riziko cévních srdečních onemocnění
chrání buňky před volnými radikály, mají antioxidační účinky
regulují krevní tlak
udržují nízkou hladinu krevního cholesterolu
jsou výbornou výživou pro mozek
odstraňují únavu
posilují imunitu
mají pozitivní vliv na psychiku (deprese, stres, úzkost, podrážděnost)
snižují hyperaktivitu dětí
navozují rychle pocit sytosti - využití při redukčních dietách
odstraňují nechutenství a zácpu
posilují střeva, předcházejí rakovině tlustého střeva
protizánětlivé vlastnosti - pomáhají udržovat zdravou pokožku
udržují zdravé vlasy, nehty
působí proti astmatu
pozitivní vliv na sexuální potenci
možné snížení vzniku rakoviny prsů u žen (omega 3 mastné kyseliny)


Léčivá síla ořešáku se projevuje při vnitřním i vnějším použití. Připravují se z něho nápoje, odvary, výluhy, čaje i obklady.

VNITŘNÍ POUŽITÍ
Čaj z listů ořešáku:
čistí krev a je tak výborným prostředkem na různé kožní problémy
rozpouští hleny
zlepšuje trávení - blahodárný vliv na žaludek a střeva, užívá se při nechutenství a zácpě
pomáhá při žloutence a cukrovce

Odvar z listů ořešáku:
mírně snižuje krevní tlak
má antiseptické účinky - používá se ke kloktání a výplachům ústní dutiny, udržuje zdravé dásně
účinný i proti kašli


VNĚJŠÍ POUŽITÍ
K zevnímu použití se využívají obklady nebo omývání výluhem ze spařených listů, které vytahují hnis z otevřených ran a vředů a hojí otoky. Ořešák je účinný i na akné a hnisavé vyrážky, zmírňuje projevy lupenky a pomáhá léčit některé druhy ekzémů.

Koupel s výluhem z listů snižuje nadměrné pocení (i nohou) a je účinná při křivici, zánětech nehtů na rukou a nohou. Silný výluh z listí přidaný do koupele léčí uzlovité omrzliny. Je možné ho použít i při silném vypadávání vlasů, tehdy výluhem masírujeme pokožku hlavy. Známý je i ořechový olej na vlasy, který vlasům dodává lesk a oživuje tmavou barvu vlasů.

Olej z vlašských ořechů:
látková výměna
posílení jater, žlučníku
dýchací cesty
masáže - zlepšuje celý pohybový aparát, včetně kloubů
přidává se do kosmetiky pro mastnější i běžnou pleť
opalování - působí jako přirozená ochrana před slunečními paprsky, urychluje opálení

Lisovaný olej se v kuchyni přidává do salátů.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pavel pavel | Web | 25. září 2013 v 17:29 | Reagovat

Já včera viděl ve Vojanových sadech jak je tam lidi klátili a jeden jsem taky v trávě našel.
Vypadáš hezky a sympaticky. :) Tvůj věk ti závidím.

2 Ami Ami | E-mail | Web | 25. září 2013 v 17:46 | Reagovat

Ořešák, ten má babička na zahradě :)
Ale stejně...je to krásný strom :)

3 Bev Bev | E-mail | Web | 26. září 2013 v 8:09 | Reagovat

Tak to si ještě nějaký čas na vlastní ořechy počkáme. Každý rok obhlížím náš mladý ořešák jestli už konečně pokvete a ono pořád nic. Děkuji za poučení. Musíme ještě nějaký ten rok počkat. :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
"Přijmout absolutní zodpovědnost za svůj život, tedy za vše, co se k mém životě objeví, znamená uznat, že vše kolem mne je mým vlastním výtvorem."

"Neexistuje osud, který člověka ovládne, ať udělá cokoliv. Osud je moc, která člověka ovládne, když neudělá nic."