Mou knihu si můžete pořídit ZDE

Zbavuji se některých věcí: knihy, učebnice, oblečení, šperky... Pokud byste měli zájem: ZDE

Máte jakýkoliv dotaz, kritiku, pochvalu? SMĚŘUJTE NA: all-is-magic@seznam.cz Podmínky dotazů ZDE. - Pokud svůj dotaz položíte do komentářů, může se stát, že jej přehlédnu!!
Chcete přiložit ruku k dílu? - zde

Pampeliška lékařská

9. října 2013 v 11:11 | Adri
Pampeliška lékařská (Taraxacum officinalis), často uváděná pod názvem smetanka lékařská, je běžná rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Má nápadná žlutá květenství, které se posléze mění v ochmýřené nažky. Pampeliška roste obecně na loukách, u cest a na trávnících.
Pampeliška lékařská je vytrvalá plevelná bylina vysoká 5-40 cm, s houževnatým zásobním kořenem. Listy tvoří přízemní růžici. Květenství vyrůstají z listové růžice na dutých stvolech.
Kvete od dubna do srpna, plodem jsou nažky s bílým padáčkovitým chmýřím, díky kterému se semena velmi snadno šíří větrem na velké vzdálenosti. Celá rostlina je prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu - latex, zanechávající po zaschnutí na kůži tmavé skvrny.

Jedná se o nitrofilní druh rostlin - preferuje půdy bohaté na dusík.

Přirozeně roste v mírném pásmu severní polokoule (Evropa, Amerika, Asie) ve všech vegetačních stupních. Různé druhy skupiny pampelišky lékařské byly zavlečeny více méně do všech oblastí světa, včetně tropů (např. Brazílie, Indonésie)


VYUŽITÍ
Pampeliška je významná léčivka. Sbíráme kořen před rozkvětem rostliny (březen - duben), listy (květen - září), nať s kořenem (březen - duben). Droga je bez zápachu a má mírně nahořklou chuť.

Je to také významná včelařská rostlina. V některých zemích se používá k přípravě bylinkových salátů nebo k výrobě vína.
Obsahuje:
- hořčiny taraxacin, lektupikrin a laktucin, třísloviny, fytoncidy, inulin, glykosidy luteolin a kosmosiin, minerální soli, fytosteroly a další

Praktické využití:
Drogy se uplatňují jako amarum, cholagogum, diuretikum a antidiabetikum.
Jako droga se používá list a kořen nebo kořen s natí. Aplikujeme ji při chorobách jater, ledvin, žaludku a dvanáctníku, slinivky břišní, při revmatismu a vodnatelnosti. Působí též při degenerativních onemocněních kostí a chrupavek.
Čerstvé mladé listy se používají jako salát pro vysoký obsah vitaminu C a "krev čistící" účinky.
Přírodní pampelišková šťáva obsahuje hlavně draslík, draselné soli, sodík, mangan, vápník, železo, kyselinu křemičitou, taraxacin a vitaminy. Čistí krev, žaludek, střeva a podporuje trávení. Velmi dobře působí při jaterních onemocněních, při cukrovce, žloutence a při kožních nemocech. Kombinace pampeliškové, řebříčkové a ředkvové šťávy tvoří účinnou jarní kúru.

Čaj z pampelišky lékařské
- 2 lžičky nadrobno nařezaného sušeného kořene (nebo kořene s listy) pampelišky
- 250 ml vody

Pampelišku přelijte vodou a nechte přejít var, 15 minut louhujte a přeceďte. Pijte 2 šálky vlažného čaje denně.
Čaj z pampelišky pomáhá při akné, cukrovce, chudokrevnosti, revmatismu, jaterních a žlučníkových chorobách a hemoroidech. Povzbuzuje činnost ledvin a bývá součástí čajů na "čištění krve". Podporuje duševní síly.

Nálev z pampeliškových listů
2 čajové lžičky listů pampelišky se přelijí 200 ml vroucí vody. Louhujeme 10 minut a scedíme. Pije se 3x denně.
Pampeliška je vhodná i pro diabetiky a lidi trpící kožními problémy. Známá rakouská léčitelka Maria Treben doporučuje čtrnáctidenní kůru, při které se denně sní pět čerstvých stvolů smetánky na odstranění malátnosti a únavy.
Kořeny se sbírají buď na jaře v březnu, anebo až na podzim v září a říjnu. Stejně jako u všech dalších léčivých bylin platí i zde, že kořen má největší sílu v době před květem, nebo po květu.

Pampeliškové víno
1 l pampeliškových květů, 4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 2 pomeranče, 40 g droždí
Květy spaříme ve 2,5 l vody a necháme odstát 24 hodin. Poté vylouhovanou vodu z pampelišek nalijeme do 5ti litrové lahve. Mezitím si svaříme 2 l vody s cukrem a po vychladnutí smícháme s vodou z pampelišek. Citrony a pomeranče oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na kolečka, přidáme k pampeliškové vodě a vsypeme droždí. Zazátkujeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnů kvasit. Až pomeranče a citrony klesnou ke dnu, můžeme víno stáčet do lahví.

Pampeliškvé víno 2
2 l pampeliškových květů, pomerančová kůra, 1 citron, 1 kg cukru, 2 l vody, 2,5 cm kořene zázvoru, 1/2 lžičky pivovarských kvasnic, 1/2 krajíčku chleba
Do velké nádoby vložíme květy pampelišek a zajileme vařící vodou. Přikryjeme plátýnkem a necháme odstát 3 dny. Občas promícháme. Vylouhovanou vodu slijeme do hrnce, přidáme nakrájenou kůru z pomeranče, nakrájený zázvor, cukr a na kolečka nakrájený, omytý citron bez pecek. Tuto směs vaříme 30 minut. Pak tekutinu slijeme a necháme vychladit, přidáme kvasnice namazané na chlebu a necháme odstát 2 dny. Přefiltrujeme do soudku a zazátkujeme kvasnou zátkou. Po 2 měsících je víno hotové a můžeme ho stočit do lahví. Lahve zazátkujeme korkovou zátkou.

Pampeliškové víno proti horečce
Kořeny pampelišky omyjeme, nakrájíme a vložíme do 1 l bílého vína. Necháme louhovat 3 dny. Užívá se při teplotě 1 dcl nápoje každou hodinu.

Pampeliškový ocet
20 listů pampelišky, 10 květů pampelišky, 1 vinný ocet
Květy a listy pampelišky dáme do láhve s octem, uzavřeme a necháme odstát 12 dní na slunném místě. Každý den láhev protřepeme. Po 12ti dnech ocet scedíme, staré listy a květy nahradíme čerstvými a vše opakujeme. Za dalších 12 dnů ocet přefiltrujeme, slijeme do čisté lahve a vložíme pár čerstvých listů. Tento ocet se přidává do koupele jako tonikum. Čistí organismus od jedů a pomáhá na kožní problémy.

Pampeliškový sirup
250 g pampeliškových květů, 250 g kořenů pampelišky, 1/2 l vody, 1/2 l čistého lihu
Květy i kořeny pampelišky zalijeme vodou svařenou s lihem a necháme několik dní odstát na slunci. Poté přefiltrujeme a slijeme do lahví.

Pampeliška je zasvěcena Bohyni v podobě stařeny. Byly to právě květy této rostliny, kterými podle řecké mytologie vítala Hekaté Thésea. Z tohoto důvodu se hodí její kořeny do kadidel připravených pro svátek Samhain.
Rozfoukání pampeliškových semínek je doporučováno při rituálech, kdy mentálně vysíláme někomu na dálku své poselství.

Lidový název: hadí mlíčí, husí kap, kačinec, kořen pampuliškový, lucerny, mléč, mléčí, mlíčák, mlíčí, pampeliška, plečka, popelík, pupava, smetaník, smetánka

Polarita: M
Živel: Vzduch
Využití: Přání, věštění
Vládnoucí planeta: Jupiter

Magické využití: Chcete-li se dozvědět jak dlouho budete živ, sfoukněte z pampelišky její chmýří. Kolik semínek zůstane, tolika let se ještě dožijete.
Chcete-li vědět kolik je hodin, třikrát foukněte do zralého chmýří. Množství zbylých semínek odpovídá hodině.
Stejným čajem, ale tak horkým, že z něho vystupuje pára, se vyvolávají duchové, když se předtím postaví vedle postele.
Chcete-li poslat svému milému nebo milé zprávu, sfoukněte chmýří do směru, kde je a myslete přitom na obsah svého vzkazu.
Pampeliška zahrabaná u severozápadního rohu domu vyvolává příznivý vítr.
Je to rostlina Slunce a života.


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Evil Evil | Web | 9. října 2013 v 19:14 | Reagovat

pampelišky mám hodně ráda :)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 12. října 2013 v 11:23 | Reagovat

Oj, pampeliškové víno, kdeže ty časy jsou...

3 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 12. října 2013 v 22:04 | Reagovat

Určitě se na něco vrhnu příští rok. Máme jich kolem až moc.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
"Přijmout absolutní zodpovědnost za svůj život, tedy za vše, co se k mém životě objeví, znamená uznat, že vše kolem mne je mým vlastním výtvorem."

"Neexistuje osud, který člověka ovládne, ať udělá cokoliv. Osud je moc, která člověka ovládne, když neudělá nic."