Mou knihu si můžete pořídit ZDE

Zbavuji se některých věcí: knihy, učebnice, oblečení, šperky... Pokud byste měli zájem: ZDE

Máte jakýkoliv dotaz, kritiku, pochvalu? SMĚŘUJTE NA: all-is-magic@seznam.cz Podmínky dotazů ZDE. - Pokud svůj dotaz položíte do komentářů, může se stát, že jej přehlédnu!!
Chcete přiložit ruku k dílu? - zde

Artyčok (Cynara scolymus)

15. prosince 2013 v 11:33 | Adri
Popis rostliny:
Jde o vytrvalou, až 1,5m vysokou trvalku s velkými listy a lodyhou přesahující jeden metr. Kvete modře v červenci a srpnu. Patří do čeledi hvězdicovité. Artyčok neroste planě, často se vyskytují v zahradách, především v jižní Evropě. U nás je podnebí méně vhodné, ale přesto se u nás pěstuje. Je ale nutné jeho kořeny v zimě dobře zakrýt vzdušnou izolační vrstvou - nesnáší mrazy pod -10 stupňů Celsia. Přízemní listy rostou v růžici, jsou lodyžní, střídavé, velké, šťavnaté, široce vejčité, peřenoklané. Plodem je nažka.




Užívaná část
Z artyčoku se používá pouze list. Obsahuje hlavně hořčin cynarin, což je aktivní a vysoce účinná látka. Dále obsahuje třísloviny, vitamin A, enzymy.

Použití
Pozitivní účinky artyčoku již zdokumentoval Aristotelův žák ve 4.stol př. Kr. Ve starém Římě byly artyčoky důležitým jídlem při hostinách pro dobrý účinek na trávení.
Vnitřní užití: V roce 1933 vědecký výzkum potvrdil, že artyčok zvyšuje produkci žluči v játrech a podporuje její vylučování do dvanáctníku. Tohoto účinku se využívá při léčbě poruch trávení. Artyčok se proto využívá jako cholagogum, při zánětech žlučníku a žlučových cest, diuretikum a chorobách ledvin. Lze jej použít také v kombinaci s jinými bylinkami k detoxikaci organismu, při artritidě a revmatismu. Pomáhá také proti stařecké cukrovce.
Podporuje vylučování škodlivin močí, snižuje hladinu krevního cukru. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách. Má také výrazné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů. Podporuje produkci trávicích enzymů ve slinivce a je také doporučována při poruchách její funkce. Celkově zlepšuje trávení a látkovou výměnu.
Jedinou kontraindikací může být těžká porucha ledvin, jinak žádné vedlejší účinky nejsou známy.

Z čajových forem je nejúčinnější odvar, získaný asi dvouminutovým vařením drogy. Podává se čtyřikrát denně jeden šálek. Velmi dobrý účinek má odvar čerstvého kořene artyčoku ve víně. Je to lék velice starý, který kromě již popsaných účinků také odstraňuje nepříjemný pach těla, především v podpaží, jak popisuje už Matthioli. Odvar se připravuje následovně: osmdesát gramů čerstvého kořene se zalije 1 litrem červeného, nekonzervovaného vína a nechá se krátce přejít varem. Po pomalém vychladnutí se uloží do chladna, ovšem ne do chladničky. Užívá se 3krát denně jedna polévková lžíce po dobu 15 dní, pak se udělá 14 dní přestávka a opět se 15 dní užívá. Celá kúra trvá 30 dní. Z artyčoků se dokonce vyrábějí alkoholické i nealkoholické nápoje.

Bylina pochází ze Středomoří, kde se pěstuje pro nedozrálé úbory, používané jako zelenina.

Půda určená pro artyčoky musí být bohatá na živiny, hluboko propracovaná a dostatečně vlhká. Rozmnožovat se mohou vegetativně odnožemi nebo jednodušeji semenem. Semena vyséváme začátkem března do truhlíčků nebo do pařeniště a později přesazujeme do květináčků. V druhé polovině května vysazujeme dostatečně silné a otužilé rostlinky do volné půdy na vzdálenost 1 X 1 m. Během růstu rostliny často okopáváme, zbavujeme plevele a přihnojujeme, Seřezáváme a sklízíme dosud nerozkvetlé květní úbory, které mají mohutné vyvinuté masité lůžko a dužnaté zákrovní listeny. Odkvetlé stonky uřežeme u země, dlouhé listy zkrátíme a rostlinu na zimu obložíme listím a přikryjeme smrkovým chvojím.

Účinné látky: Cynarin, flavonoidy, slizy, vláknina, organické kyseliny, hořčiny, třísloviny, inulin, tanin, organické soli, vitamíny A a B, flavony a další účinné látky.

Pověst vztahující se k artyčoku:
Za dávných mýtických časů žila na ostrově Kinaros přenádherná nymfa. Nejvyšší a nejmocnější z bohů, Zeus, se do ní bláznivě zamiloval, protože však byla až příliš krásná, začal na ni žárlit. Aby se jí už nikdy nemohl dotknout jiný muž, proměnil ji v artyčok. Jemné a měkké srdíčko chrání brnění tvrdých, pichlavých lupenů - které obsahují tolik železa, že se kůže při kontaktu s nimi zbarví dočerna. Jeho zelená barva s fialovými tóny má navždy připomínat oči krásky.
Starověká legenda půvabně vystihuje vlastnosti plodu, jehož latinské jméno je spojeno s řeckým názvem ostrova, kde nymfa měla žít: Cynara cardunculus. Kulinářský poklad pak v artyčoku objevili obyvatelé Sicílie - pěstovali jej už v 15. století a brzy to naučili i ostatní obyvatele Evropy. Ve skutečnosti je to jedlý bodlák s ostny (vlastně listy), dobře se mu daří hlavně v teplých krajích kolem Středozemního moře - v Itálii, v Řecku a ve Francii. Jeho pupence se sklízejí ručně, těsně předtím, než rozkvetou.

Příprava artyčoku k jezení
Artyčok má během roku hned dvě sezony - jarní a pak podzimní, která trvá až do listopadu. Právě na podzim sklízená poupata mívají až nachově fialovou barvu a také silnější krunýř, takže je docela velká šance, že v dobrém stavu doputují až na české pulty.
Jak artyčoku oholit vousy
V kuchyni mají tyhle bodláky "s dobrým srdcem" široké možnosti uplatnění - sterilované se přidávají třeba na pizzu, čerstvé jsou výborné jen tak, povařené a přelité trochou másla, můžete je ale i grilovat, použít do polévky či na salát nebo z nich připravit ragú podobné francouzskému ratatouille. Jen je potřeba mít na paměti, že pokrmy z artyčoků rozhodně nejsou žádné minutky.

Srdíčko velkého plodu je ale potřeba okrájet, nejlépe pilkou nebo zubatým nožem, protože to jde ztuha. Pracujeme pomalu a opatrně, ať máme co nejméně odpadu. - Římský spisovatel Plinius nebyl až tak daleko od pravdy, když tvrdil, že artyčok je jediná zelenina na světě, které po jídle zbyde víc, než jí bylo na začátku.
Malým nožíkem pak očistíme zbytek listů a lžící nebo vykrajovátkem na jádřince vydlabeme 'vousy'.Takto připravená srdíčka vkládáme do citronové vody, kde je necháme máčet do té doby, než očistíme všechny artyčoky. Na vzduchu totiž podobně jako brambory rády hnědnou - ale ještě mnohem rychleji.
Zeleninu vložíme do osolené vody s pár stroužky česneku, tymiánem, (opět) plátky citronu a kapkou olivového oleje, nálev přivedeme k varu, a jakmile voda začne vřít, vypneme, přikryjeme pokličkou, odstavíme a necháme vychladnout. Hotovo a připraveno k použití.

Jak nakoupit v lékárně:
V lékárně je většinou artyčok k dostání ve formě tobolek. Při nakupování se ale přesvědčte, že v přípravku který jste si vybrali, je standardizovaný extrakt z listů artyčoku (pouze v něm je dostatečně vysoká koncentrace cynarinu).

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Iris Iris | E-mail | Web | 15. prosince 2013 v 12:33 | Reagovat

pěkný článek

2 Cata Cata | Web | 16. prosince 2013 v 21:43 | Reagovat

Vypadá spíš jako bodlák :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
"Přijmout absolutní zodpovědnost za svůj život, tedy za vše, co se k mém životě objeví, znamená uznat, že vše kolem mne je mým vlastním výtvorem."

"Neexistuje osud, který člověka ovládne, ať udělá cokoliv. Osud je moc, která člověka ovládne, když neudělá nic."