Máte jakýkoliv dotaz, kritiku, pochvalu? SMĚŘUJTE NA: all-is-magic@seznam.cz Podmínky dotazů ZDE. - Pokud svůj dotaz položíte do komentářů, může se stát, že jej přehlédnu!!
Chcete přiložit ruku k dílu? - zde

Smetanka lékařská - Taraxacum officinale

5. května 2018 v 11:55 | Adri
Výsledek obrázku pro Smetanka lékařská magiePopis: Vytrvalá, až 50 cm vysoká mléčící bylina. Lodyha bez listů, lysá a ronící mléko, které zanechává na kůži hnědé skvrny. Listy v přízemní růžici velmi variabilní /laločnaté, zubaté, peřenoklané/. Květy v jednotlivých úborech na dutých stvolech, jen jazykovité květy, žluté, zákrovní listeny nazpět ohnuté. Kořen kůlový, dlouhý a tlustý. Kvete od dubna do srpna.

Synonymní názvy:
hadí mlíčí, husí kap, kačenek, kačinec, kašinec, lucerničky, lucerny, lví zub, mléč, mléčný lupen, mlíčí, ovančík, pleska, plečka, prasečí rypák, pupavam smetaník

Stanoviště: Louky, pastviny, okraje cest a polí, zahrady, dvory, meze, rumiště, ... , téměř všude.
Vládnoucí planeta : Jupiter
Doba sběru: listy zjara, kořeny vykopáváme na podzim, v menším množství používáme jako kořenovou zeleninu.

Obsahové látky: Kořen pampelišky obsahuje hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin /na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%/, triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk až 25%, fytoncidy a minerální látky - zejména měď, draslík a mangan, v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.

Jedlé části jsou: kořen, (v malém množství), listy, květenství

Kořen se sbírá na jaře před rozkvětem - březen, duben, po omytí se rychle suší ve stínu nebo i na slunci, případně za umělého sušení při teplotách do 50 °C. Nedostatečně usušený kořen snadno plesniví, naopak suché kořeny bývají napadány červy nebo myšmi /proto skladovat v dobře uzavřených nádobách.



Léčivé účinky:
Droga povzbuzuje trávící orgány, působí mírně močopudně a žlučopudně a celkově je považována za posilňující prostředek s příznivým účinkem na metabolismus. Příznivě ovlivňuje funkce jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Dále ji lze použít při léčbě močových kamenů, napomáhá při cukrovce /snižuje hladinu krevního cukru/, při chronické únavě, při opuchlých lymfatických žlázách, při zvětšení sleziny, působí proti degeneraci kostí a chrupavek, pomáhá vyvolat menstruaci. Doporučuje se i při zánětu močových cest, žloutence, horečnatém střevním zánětu nebo zánětu žaludeční sliznice, při zácpě.

Užívá se obvykle ve formě odvaru, který se připravuje z jedné čajové lžičky kořenové drogy na 100 ml vody, vaří se asi 1 minutu, pije se 2x až 4x denně po 200 ml. Lze podávat i ve formě čerstvé šťávy z kořenů, podává se 4x denně po 1 až 2 čajových lžičkách.

Zevně se někdy užívá proti nežidům či na hemeroidy.

V Antice byla šťáva z pampelišek užívána jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, jejím mlékem se léčily záněty očí. Avicenna léčil čerstvou šťávou vodnatelnost a překrvení jater.


Účinky rostliny: zánět jeter (hepatitida), cukrovka, jarní únava, prostá únava, svědění kůže, lišej, vyrážka, čistí žaludek
zlepšuje trávení, žlučníkové kameny, poruchy metabolismu, nemoci sleziny, čistí krev, vypocení, zadržování tekutin v těle

Cukrovkáři by měli denně sníst až deset stvolů po celý čas, kdy pampeliška kvete.
Nejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají. Stvol květu má zpočátku hořkou chuť, je vzpřímený, křupavý a šťavnatý a má chuť jako list štěrbáku (endivie).

Lidé stále nemocní, kteří cítí únavu a jsou ochablí, měli by absolvovat čtrnáctidenní kúru s čerstvými stvoly pampelišky. Budou překvapeni vynikajícím účinkem.

Pro své krev pročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu. Jestliže se kúra s čerstvými stvoly dodrží čtyři týdny, ustoupí i otoky žláz.

Všechny knihy o léčivých rostlinách píší, že ženy používají nálev z kořene a stvolů pampelišky jako zkrášlující prostředek. Umývají si tvář a oči a věří, že se jim tvář zjasní.


Zajímavost: Na svátek sv. Jiří se tradičně pilo pampeliškové víno. Podle pohanské tradice byly taky zlaté květy pampelišek symbolem slunce a dokazovaly již jasný konec zimy.

Recepty:
Salát z pampelišky s rajčaty: 2-3 šálky mladých listů pampelišky, 3-4 rajčata, 2 menší cibule, sůl, voda, koření. Zeleninu a listy pampelišky nakrájíme, přidáme sůl a koření (např. bazalku, dobromysl, pertželku).

Salát s jogurtem: 2-3 šálky mladých listů pampelišky, 1 jogurt (sojový, mandlový, kokosový), 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky.

Pozor! Starší listy jsou hořké, sbíráme proto nejlépe jen mladé, co nejmenší listy.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
"Přijmout absolutní zodpovědnost za svůj život, tedy za vše, co se k mém životě objeví, znamená uznat, že vše kolem mne je mým vlastním výtvorem."

"Neexistuje osud, který člověka ovládne, ať udělá cokoliv. Osud je moc, která člověka ovládne, když neudělá nic."