Máte jakýkoliv dotaz, kritiku, pochvalu? SMĚŘUJTE NA: all-is-magic@seznam.cz Podmínky dotazů ZDE. - Pokud svůj dotaz položíte do komentářů, může se stát, že jej přehlédnu!!
Chcete přiložit ruku k dílu? - zde

Šrucha zelná - Portulaca oleracea

26. května 2018 v 11:02 | Adri
Popis
Rostlina je často mylně řazena do stejné botanické skupiny s rozchodníky. Vypadá jako z čeledi tlusticovitých. Je to jednoletka, která raší na začátku června. Její klíční rostlinky jsou zcela titěrné, ale jen krátkou dobu. Šrucha roste rychle. Tvoří přízemní plazivé stonky, které se rozvětvují skoro před očima. Stonky mají načervenalou barvu a listy jsou dužnaté a oválné. Později v srpnu kvete malými žlutými kvítky.

Vyskytuje se kolem cest, v zahradách u plotů, v sadech, na vinicích, dobře snáší sucho, ale je citlivá na mráz.
Jedlé části jsou: Mladé dužnaté lodyhy, výhonky. Šruchu požíváme nejlépe za syrova, vařením ztrácí aroma.

Doba sběru: Lodyhy sbíráme před květem, později jsou tuhé a nahořklé, výhonky celé léto.
Obsahové látky: 92 % vody, bílkoviny, tuky, vláknina, minerální látky (draslík, vápník, železo, fosfor)

Původ: Určit, odkud se šrucha zelná rozšířila do světa, je velmi obtížné. Někteří autoři pokládají za původní populace rostoucí v západní Asii či severní Africe. Analýza semen z archeologických nalezišť v Severní Americe však ukázala, že tato rostlina se v USA vyskytovala už v předkolumbovské době.



Použití
Ve starověku se léčebné vlastnosti šruchy zelné považovaly za tak spolehlivé, že Plinius starší doporučoval nosit rostlinu jako amulet, který nás ochrání před zlými mocnostmi. Šrucha je bohatá na vitamín C a tak se v minulosti používala k léčbě kurdějí.

Zatímco divoce rostoucí šruchu zelnou se snažíme co nejrychleji ze zahrádek vystrnadit, v některých zemích se její kultivary s oblibou pěstují jako zelenina. Jako listová zelenina se šrucha používala opravdu velmi dávno - archeologicky je doložena z první poloviny 1. tisíciletí.

V současnosti se v Nizozemsku pěstuje podobně jako řeřicha. V Turecku šruchu zelnou nazývají semizotu a přidávají ji hlavně do salátů. Také v Německu získává na oblibě. Syrové lístky se přidávají do zeleninových salátů, používá se také jako koření do polévek nebo k masu.

Léčebné účinky
Ve starověkém Řecku, hojně ji opěvuje například Hippokrates, který šruchu přikládá na řezné rány, hemoroidy, dále z ní chystá tinktury, léčí ženské obtíže, bolestivý žaludek.

V prvé řadě bych se zastavila u omega 3 a 6 NMK, které se nacházejí například vv lněném či konopném semínku. Tyto kyseliny řadíme na seznam kyselin esenciálních, což znamená, že tělo si je nedovede samo utvořit, a tak je zcela závislé na jejich příjmu vyváženou stravou. Důležitý bude zmínit také adekvátní poměr omega 3 k omega 6, neboť v Česku, možná právě díky přemíře slunečnicového oleje, konzumaci margarínu a dalších nevhodně seskládaných tuků, vykazuje jídelníček mnohonásobně vyšší spotřebu omega 6 NMK, než omega 3 NMK. Tato disbalance je zcela nevyhovující a následně vede k zánětlivým procesům, autoimunitním chorobám, nemocem srdce a cév, diabetu II. typu atd.

Dále zde nacházíme protizánětlivý chlorofyl, zajímavé množství vitamínu C, kdy na 100 g připadne zhruba 20 mg. Jen pro zajímavost, ve 100 g medvědího česneku pak 150 mg C, 100 g jablka cca 4 mg C. Z dalších vitamínů pak především ty ze skupiny B a z minerálů je přítomen vápník, hořčík, železo, draslík, což jsou vše látky, které se starají o zachování acidobazické rovnováhy těla.

Své uplatnění nachází v tradiční čínské medicíně, kdy se používá do nejrůznějších čajových směsí, které podporují správnou funkci imunitního systému a současně potírají jemné projevy stárnutí. V západní fytoterapii se příliš nesuší, spíše lisuje a přidává v podobě šťávy do léčivých tinktur. Ty snižují horečku, hladinu cholesterolu v krvi, povzbuzují střevní peristaltiku, předcházejí vzniku zácpy, léčí řezné rány, spáleniny od slunce. Nejlépe však samozřejmě konzumovat bylinku čerstvou, jedině tak nám poskytuje tolik cenné enzymy. Pamatujme jediné, brzy po utrhnutí bylinka vadne, proto nesbírejme do zásoby, ale vždy si dojděme pro čerstvou dávku tohoto zeleného pokladu.

V kuchyni
Jako všechny bylinky i šrucha je nejlepší mladá a před kvetením. Jíst se mohou stonky i s listy. Chuť šruchy je jemná, lehce nakyslá. Rostlina obsahuje větší množství slizovitých látek. Díky tomu se může používat jako základní složka letních salátů.

Dobře chutná ve společnosti rajčat nebo aromatických bylin, jako je třeba estragon, tymián nebo dobromysl. V salátu snese, vzhledem ke své jemnější chuti, i ostřejší zálivky.

Lze jí také dekorovat, dusit, zapékat v nejrůznějších zeleninových směsích, ozdobit jí pečivo, jednoduše všude, kde bychom pracovali například s rukolou, polníčkem či špenátem, lze použít také šruchu. Jsme-li milovníky smoothies, šruchu bez obav mixujme, případně si doma vylisujme čerstvou enzymatickou šťávu, ve spojitosti s jablky, pomeranči, mrkví.


Recepty:
Zeleninový salát se šruchou: 3 rajčata, 2 papriky, 1 cibule, 2 hrnky natě šruchy, zálivka 50 ml vody, šťáva z půlky citronu, trochu medu, saturejka, dobromysl. Suroviny smícháme, zalijeme zálivkou a necháme chvilku odstát.

Kešu bramborový salát se šruchou
1,5 kila brambor
1 kvalitní sterilovaná zelenina, mrkev, hrášek, kukuřice
kešu oříšky + citrón + česnek + himalájská sůl
200 g šruchy zelné
Brambory povaříme ve slupce, prolisujeme přes tvořítko. Kešu namočíme přes noc, poté rozmixujeme se stroužky česneku, citrónovou šťávou, solí, výslednou majonézu vmícháme do salátu, stejně tak šruchu a sterilovanou zeleninou. Necháme uležet.

Výsledek obrázku pro Šrucha zelná
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 veganskelzi veganskelzi | E-mail | Web | 8. června 2018 v 20:11 | Reagovat

Mohu ji doporučit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
"Přijmout absolutní zodpovědnost za svůj život, tedy za vše, co se k mém životě objeví, znamená uznat, že vše kolem mne je mým vlastním výtvorem."

"Neexistuje osud, který člověka ovládne, ať udělá cokoliv. Osud je moc, která člověka ovládne, když neudělá nic."