Máte jakýkoliv dotaz, kritiku, pochvalu? SMĚŘUJTE NA: all-is-magic@seznam.cz Podmínky dotazů ZDE. - Pokud svůj dotaz položíte do komentářů, může se stát, že jej přehlédnu!!
Chcete přiložit ruku k dílu? - zde

Šťovík kyselý - Rumex acetosa

6. srpna 2018 v 12:09 | Adri
Popis
Trvalka dosahuje výšky 30 až 50 cm. Lodyha je přímá. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté, podlouhle kopinaté, při bázi šípovité. Listy na lodyze jsou horní krátce řapíkaté nebo přisedlé. Květenství jsou dvoudomé hrozny, jednotlivé květy jsou malé, barva je růžovozelená až načervenalá. Plodem je nažka.

Vyskytuje se: louky, pastviny, okraje cest, rumiště, preferuje půdy s dostatkem dusíku

Jedlé části jsou: mladá nať a listy, semena na mouku

Doba sběru: Nejlépe je sbírat v dubnu a květnu, ale možno po celé vegetační období.

Obsahové látky: třísloviny, silice, flavonoidy, karotenoidy, minerální látky, hlavně železo

Doba květu: V. - VII.
Rozšíření: na celé severní polokouli od Arktidy (je velmi populární v Rusku) do subtropů.


Účinky rostliny:
močopudný účinek
kurděje
ledvinové kameny, ledvinový písek
močové kemeny, močový písek
čiští střeva
čisté krev - detoxikační účinek
prospívá pokožce
prospívá sliznicím dýchacích cestVýsledek obrázku pro Å¡Å¥ovík kyselý
zánět vedlejších nosních dutin (paranazální dutiny)
jarní únava, jarní očista organismu
hasí žízeň, osvěží, dodá energii
Povzbuzuje činnost tlustého střeva.
Podporuje chuť k jídlu.
Díky obsahu železa podporuje tvorbu krve.

Záměna:
Šťovík menší (rumex acetosella). Vysoký jen asi 30 cm, střelovité cípy přízemní růžice i lodyžních lístků, většinou ohnuté vzhůru, horní listy řapíkaté. Suchá, teplá stanoviště. Méně účinný.

Kyselá pochoutka z louky
Mladý šťovík utržený na louce rovnou do pusy a důkladně rozžvýkaný: při té představě se člověku sbíhají sliny v ústech. Uhasí žízeň, osvěží a dodá energii. Zkuste to a sami uvidíte: jeho kyselá chuť vás osvěží a naladí na sladké jaro a vše, co s sebou přináší.

Zdroj vitaminu C
Šťovík je oblíbenou planou zeleninou bohatou na minerální látky. Měl by se konzumovat pokud možno čerstvý. Jeho osvěžující kyselá chuť, způsobená vitaminem C a kyselinou oxalovou, je ideální protiváhou smetanových jídel. Odjakživa byl lékem proti kurdějím, nemoci vyvolané nedostatkem vitaminu C. Kyselina oxalová však s vápníkem tvoří nerozpustné soli, a proto by se ho měli vyvarovat lidé s kameny v ledvinách nebo v močovém měchýři. Šťovík čistí střevo a krev, odvodňuje tělo a prospívá pokožce a sliznici. Je ideálním prostředkem pro očistnou jarní kúru. Budete pak znovu svěží, činorodí a atraktivní - prostě fit. Při rýmě a onemocněních vedlejších dutin rozpouští tuhý hleny a uvolňuje dýchací cesty. Šťovík obsahuje řada léčivých přípravků.

Kyselý, hořký a špičatý
Výraz Rumex se dá vyložit dvěma způsoby. Může znamenat kyselý, hořký, ale také ostrá šipka. Obojí je spojeno ve střelovitém šťovíkovém listu. Acetosa je odvozeno od acetum - ocet. Obě tyto charakteristické vlastnosti vystihují i lidové názvy šťovíku: kobylí šíp, kyseláč, kyselanda nebo kyslička.

Zdravý nápoj na únavu
Smoothies jsou koktejly z rozmixováných plodů s čerstvými zelenými bylinkami. Nakrájejte na malé kousky banán a neoloupané jablko a vložte je do mixéru. Přilijte 2 šálky vody, přidejte hrst šťovíku a vše dobře rozmixujte. Nápoj nalijte do sklenic, zdobte zeleným listem a vychutnejte si probouzející se jarní pocity.

Pozor! Stejně jako šťavel obsahuje šťovík kyselinu šťavelovou, jež odvápňuje organismus a může poškodit ledviny. Tepelně upravený je považován za neškodný.


Recepty:
Špenát a šťovík: Polovice špenátu a polovice šťovíku se syrové pohromadě rozseká na drobno. Voda se vymačká. Vše se dá do kastrolu, ve kterém je na dně kus másla, 1 cibule, kus syrové šunky, to se osolí a tak pohromadě se dá dusit až do měkka. Mezitím se na másle osmaží mouka, šalotka či cibule, polévkou se zavaří a tou omáčkou se pak špenát a šťovík polejí.

Šťovíková omáčka: Na omáčku budeme potřebovat 500 g šťovíku, 3 lžíce másla, 7 lžic mouky, 2,5 dl smetany (rostlinná), 2,5 dl zeleninového vývaru, sůl. Nejprve šťovík nasekáme nebo umeleme a podusíme. Zaprášíme moukou, osolíme, zředíme vývarem a povaříme. Vlijeme smetanu a znovu povaříme.

Ruský boršč se šťovíkem: 200 g kysaného zelí, 1 velký brambor, 1 cibule, červenou řepu, hrst šťovíku, kousek celeru, půl petržele, 1 mrkev, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl a pepř, bobkový list, petrželka, ocet. Podusíme pokrájenou zeleninu (kromě šťovíku) a nakrájený brambor, zalijeme vývarem, osolíme, přidáme koření a vaříme doměkka. Nakonec přidáme protlak a najemno pokrájený šťovík. Posypeme drobně rozsekanou petrželkou a dochutíme.

Výsledek obrázku pro šťovík kyselý
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
"Přijmout absolutní zodpovědnost za svůj život, tedy za vše, co se k mém životě objeví, znamená uznat, že vše kolem mne je mým vlastním výtvorem."

"Neexistuje osud, který člověka ovládne, ať udělá cokoliv. Osud je moc, která člověka ovládne, když neudělá nic."