Máte jakýkoliv dotaz, kritiku, pochvalu? SMĚŘUJTE NA: all-is-magic@seznam.cz Podmínky dotazů ZDE. - Pokud svůj dotaz položíte do komentářů, může se stát, že jej přehlédnu!!
Chcete přiložit ruku k dílu? - zde

Zblochan vzplývavý

5. září 2018 v 11:51 | Adri
Popis
Trvalka dosahuje výšky 40 - 120 cm. Stébla jsou vystoupavá nebo poléhavá. Listy jsou trávovitě zelené, pod vrcholem drsné. Květenstvím je lata. Plodem je obilka.
Obsahové látky
škrob, sacharidy, celulóza
Jedlé části (využití)
Obilky se využívají na kaši nebo jako zavářka podobná krupici.
Doba květu
IV. - VIII.
Doba sběru
po dozrání od srpna do září
Stanoviště
Osidluje břehy stojatých a mírně tekoucích vod, rákosiny, mokřady. Od nížin do podhůří.
Rozšíření
celá Evropa, Asie, Severní i Jižní Amerika, severní Afrika, Tasmánie


Systematické zařazení: lipnicovité (Poaceae)
Historizující zajímavosti

Kdysi byla tato tráva v našich zemích velmi oblíbenou potravinou, pěstovala se například v Krušných horách. Ještě v devatenáctém století se semena prodávala na tržištích. Už Carl Linné se zmiňuje ve spise "Skanska Resa" o obilkách této trávy skýtající krupici ("Managryn"). Němci ji nazývají Manna, mannagrutze, Schwaden, Poláci Manna. Tato mana se připravovala kdysi v celé maďarské nížině, ve východní části severoněmecké nížiny, na některých místech Pruského Slezska a bezpečně v Polsku a západním Rusku.


Recepty: Obilky vydrolíme, tradičně se sbíraly za mlhy a za rosy, aby nevypadávaly, sušily se v peci, pak na slunci (Dostálek 2008). Z obilek uvaříme kaši, v rosltinném mléku nebo ve vodě. Ochutíme skořicí, povidly, strouhanými jablky nebo mákem.

Výsledek obrázku pro Zblochan
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
"Přijmout absolutní zodpovědnost za svůj život, tedy za vše, co se k mém životě objeví, znamená uznat, že vše kolem mne je mým vlastním výtvorem."

"Neexistuje osud, který člověka ovládne, ať udělá cokoliv. Osud je moc, která člověka ovládne, když neudělá nic."